Lela B. Njatin


Lela B. Njatin: NAROD SI BO PISAL SODBO SAM

Katalog razstave v okviru programa Poletje z likovnimi ustvarjalci 2014, 21. junij – 15. september, izdal Pokrajinski muzej Kočevje (56 strani, 8 barvnih reprodukcij, 30 črnobelih reprodukcij).
Besedila: Vesna Jerbič Perko, dr. Oto Luthar, dr. Miklavž Komelj.
Predstavljenih 10 del in pomembnejša dejstva iz kulturne zgodovine Kočevja ter državne zgodovine Republike Slovenije.
 

Pokrajinski muzej Kočevje...
 


Dr. Miklavž Komelj: Prestreljene črke

V subtilni prostorski intervenciji »Nikoli me ne vidiš tam, od kjer te gledam jaz«, ki jo je l. 2012 naredila na glavnem trgu rodnega Kočevja na oknu stanovanja svoje pokojne matere, je Lela B. Njatin zavrtela razmerje med »notranjim« in »zunanjim« prostorom: samo okno je postavilo pod vprašaj prostorsko identiteto celotnega trga.

V svojem novem delu umetnica napise iz javnega prostora prenaša v interier (toda interier, ki je v nekem zgodovinskem trenutku pomenil javni prostor par excellence – gre za v zgodovini Slovenije znameniti sokolski oz. Šeškov dom, kjer je bilo l. 1943 zasedanje partizanskega parlamenta) in v prostor svoje osebne mitologije, obenem pa sama vstopa v prostor mesta – in začetne črke svojega imena – L, B in N – na strelišču izpostavi strelom. Vzpostavlja izredno močno občutje sovpadanja najbolj notranjega in najbolj zunanjega, ki ga najbolje opiše izraz ekstimnost.

(odlomek iz kataloga)